Brabec chce samostatný úřad pro regulaci vodárenství

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec by uvítal zavedení samostatného regulačního úřadu pro vodu, která by neměla být kontrolována Energetickým regulačním úřadem. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana je přesun zbytečný. O vzniku regulátora pro vodu se hovoří dlouhodobě.

„Samozřejmě jsem o tom přemýšlel, ale s ministerstvem zemědělství na tom není shoda. Vodního regulátora považují za něco, co je nadbytečné,“ řekl Brabec, podle kterého je však alespoň shoda, že by se posílily regulační funkce na ministerstvech zemědělství a financí. Ministerstvo životního prostředí nezvažuje zvedání poplatků za odběr podzemní vody, ač se odborníci shodují, že je proti ceně odběrů za povrchovou vodu levná.

„Je to o daleko větším využívání dešťové vody, případně vody odpadní – není to o nějaké represi a zatěžování občanů vyšší cenou, ale je to o jejím lepším využití,“ uvedl dále Brabec. Podle něj jde o komplexní záležitosti, protože z poplatků za odběry povrchové vody jsou například placeny státní podniky povodí a v posledních letech jim peníze na provoz ubývají, jelikož velké průmyslové podniky s vodou šetří.

V této souvislosti provedla na podzim redakce vodarenstvi.cz průzkum mezi významnými českými průmyslovými podniky, jejichž výroba je náročná na spotřebu vody, s cílem zjistit, nakolik se v jejich činnosti odrazilo suché počasí posledních let, zda zavádějí opatření, jejichž cílem je zefektivnit hospodaření s vodou a snižovat její spotřebu. Výsledkem bylo zjištění, že velké průmyslové podniky realizují řadu opatření, jimiž zefektivňují hospodaření s vodou.

Průmysl je nejvýznamnějším odběratelem vody z povrchových zdrojů v České republice – jde zhruba o 70 % spotřeby. Největším odběratelem vody je energetika, po ní následuje zásobování obyvatel pitnou vodou. Průmyslové podniky dlouhodobě realizují řadu opatření, jejichž cílem je snižování spotřeby vody z ekonomických důvodů i z hlediska snížení dopadů na životní prostředí.

Brabec také připomněl, že letos vznikla bezprecedentní situace, když některé obce ani v zimě nemají dostatek vody a zásobované jsou cisternami. „Pokud by zima nebyla mimořádně bohatá na srážky, tak do příštího roku můžeme vstupovat s obrovským srážkovým handicapem, který může vyústit v krizový stav,“ doplnil Brabec.

Také podle ředitele SOVAK ČR Oldřicha Vlasáka by oboru pomohla centralizace. Vlasák upozornil v listopadu 2017 v rozhovoru pro vodarenstvi.cz na skutečnost, že je tuzemské vodárenství rozděleno do mnoha sektorů. „Do oblasti vody zasahuje nejméně pět ministerstev a jejich součinnost není koordinována. V tomto případě bychom uvítali určitý druh centralizace. Například pokrytí vodárenství jedním ministerstvem,“ nahlédl do možné budoucnosti Vlasák a doplnil, že řešením rozhodně není atomizace oboru. Ukázal to podle něj i benchmarking.

„Zejména menší provozovatelé mají problém s trvalým udržením stavu a následnou obnovou infrastruktury. Mají také problémy, když je sucho. Optimální by bylo sdružování. Větší společnost v regionu by vzala pod křídla menší a kvalitu provozu by doplnila,“ uzavřel Vlasák.

Scroll to Top