Voda v Příbrami nezdraží

blank

Lidé budou v Příbrami platit od ledna za vodu stejně jako letos, 75,37 korun. Vodné sice zlevní a stočné podraží, ale v souhrnu se konečná částka nezmění. Rozhodli o tom městští zastupitelé, když schválili návrh kalkulace předložený městskou radou. Pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Obce na Příbramsku také intenzivně řeší vodní zdroje.

Město Příbram je vlastníkem vodohospodářské sítě, kterou pronajímá společnosti 1. SčV. Vodné a stočné v Příbrami naposledy vzrostlo v roce 2014. Voda naopak zdražuje v nedalekých Sedlčanech. Od ledna by zde měli odběratelé platit 79,30 koruny za kubík vody, tedy o 4,34 koruny více než dosud.

Starosta města Miroslav Hölzel přiznal, že takové navýšení nečekal. Na vině je pokles spotřeby vody související s ukončením výroby sýrů a přesunem mlékárny společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic na Havlíčkobrodsko. V Sedlčanech pracovalo 300 lidí. Podle Hölzela již první vlna odchodů nastala a k další dojde v prvních třech měsících příštího roku. Zaměstnanci dostali nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně.

Obce na Příbramsku řeší vodní zdroje

Mokrovraty, Malá Hraštice, Dobříš. To jen stručný výčet míst, kde se na Příbramsku jedná o vodě. Problém se suchem již vyřešili v Novém Kníně. „Sucho je u nás velké, ale naštěstí zatím zdroje pitné vody stačí. Před třemi roky jsme realizovali posílení našich zdrojů o přivaděč z Chotilska, kde jsou vydatné zdroje,“ přiblížil na podzim starosta města Tomáš Havlíček.

Potřebné množství pitné vody pomocí přivaděče vody ze Želivky řeší také v Sedlčanech. K vodovodnímu systému města se chtějí připojit také Dublovic, na což bude obec podle starosty Otakara Jeřichy potřeba přibližně 62 milionů korun.

Scroll to Top