Vyškovsko a Blanensko bez bruslení pod širým nebem

blank

Led se v obou regionech zatím nepodařilo vytvořit. Například ve Sloupu na Vyškovsku za to může absence dostatečného množství vody. V dubnu zde vyschnul potok, odkud provozovatelé čerpali vodu pro výrobu kluziště. Vodu z vodovodu zase nemůže Sloup opakovaně brát kvůli omezení spotřeby.

Obdobnou situaci zažívají i v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku. Tam pro změnu brání tvorbě kluziště vyšší teploty. Mrznout by muselo jeden až dva týdny, což však podle předpovědi nevypadá. Bruslaři tak mohou sportovat na vyškovském zimním stadionu nebo vyrazit do Mikulova na Břeclavsku, kde kluziště u Základní školy Hraničářů otevře o víkendu.

„Dopoledne bude zdarma sloužit školákům. Spravuje ho městská společnost Mikulovská sportovní. Momentálně zvažuje, zda bude vstupné stejné jako loni, tedy čtyřicet korun, nebo se o desetikorunu zvýší,“ oznámil ředitel školy Miroslav Pokorný.

V šesti obcích Tišnovska již neplatí tříměsíční omezení odběru vody z veřejného vodovodu, které se od srpna vyznačovalo zákazem zalévání zahrad a napouštění bazénů. V dalších deseti obcích však zůstává odběr vody omezený u Boskovic. V případě dalších srážkově chudých měsíců se opatření vrátí. Region nebyl jedinou oblastí, kde způsobilo sucho omezení v používání vody.

Nová studie ministerstva zemědělství navrhuje pro Jihomoravský kraj opatření za více než tři miliardy. Pitnou vodu v období sucha má oblasti zajistit výstavba nových vodovodů, opravy vodojemů či využití nových vrtů. Zhruba 90 procent obyvatel Jihomoravského kraje využívá pro zásobování veřejný vodovod. Počítá se s výstavbou desítek kilometrů nových sítí, zapojením nových vrtů do vodárenské soustavy nebo s opravami vodojemů.

Ilustrační foto 

Scroll to Top