Ministr Toman schválil zásady dotací zemědělcům kvůli suchu

blank

Zemědělci mohou o kompenzace začít žádat od 16. do 25. ledna. Dokument, jenž stanovuje podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených suchem na zemědělských plodinách, produkci v okrasných a ovocných školkách a sadebním materiálu lesních dřevin ve školkách v roce 2018, zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

„Tyto zásady zaměřené na řešení škod na tržních plodinách a lesním sadebním materiálu navazují na již schválená pravidla pro kompenzaci škod na krmných plodinách. Ty jsme uveřejnili přednostně v říjnu, protože u nich nastala nejkritičtější situace. Přijali jsme 9 600 žádostí v celkové hodnotě téměř jedné miliardy korun. Žádosti se nyní administrují, s výplatou jsme začali,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro stanovení sazeb na kompenzaci pěstitelů za škody způsobené suchem u tržních plodin bylo vymezeno dvousazbové odškodnění: při poškození plodin v rozsahu větším než 30 %, maximálně však 50 %, je sazba ve výši 10 % normativních nákladů, při poškození v rozsahu větším než 50 % je sazba ve výši 20 % normativních nákladů.

Ministerstvo potenciálním žadatelům o dotaci doporučuje, aby se důkladně seznámili s obsahem dokumentu zásad a začali co nejdříve shromažďovat potřebné materiály, které budou muset k žádosti doložit a začali podávat žádosti na příslušná pracoviště Oddělení příjmu žádostí a LPIS Státního zemědělského intervenčního fondu.

34,2 milionu eur za sucho zemědělcům na Slovensku

Podle návrhu ministerstva zemědělství mají farmáři v sousedním Slovensku dostat 34,2 milionu eur (882 milionů korun). Za poslední dva roky bylo nejcitelněji postiženo nedostatkem srážek západní a jižní Slovensko. Přes 200 slovenských farmářů nahlásilo škody způsobené suchem ve výši 52,8 milionu eur (1,36 miliardy korun). Úřady následně částku zkorigovaly na zhruba 52 milionů eur (1,34 milionu korun). Meteorologové zaznamenali na Slovensku mimořádně teplé počasí a sucho na jaře.

Scroll to Top