PVK vypsaly stavební tendr za 1,75 miliardy

blank

Pražské vodovody a kanalizace vypsaly zakázku za 1,75 miliardy na provádění oprav vodovodů. Součástí tendru je také zřízení a využívání provozoven na území hlavního města Prahy. Lhůta pro doručení nabídek nebo žádostí o účast je do 17. ledna 2019.

Praha zaplatila na podzim Veolii za 49 procent v PVK 1,754 miliardy korun. PVK inkasují podle informací zveřejněných ve výroční zprávě z roku 2016 z vodného a stočného asi šest miliard korun ročně, z čehož platí Praze dvoumiliardový pronájem a další prostředky míří do infrastruktury. Za investice do obnovy a rozvoje infrastruktury nese zodpovědnost magistrát.

Externí poradci magistrátu dříve uvedli, že se prostředky vložené do odkupu podílu vrátí a dividendy by měly hlavnímu městu do roku 2028 přinést nejméně tři miliardy korun. Praha ale potřebuje získat nadpoloviční podíl v PVK, aby mohla o fungování vodárenství na území města plně rozhodovat. Stoprocentně chce podnik vlastnit do roku 2028.

V roce 2018 zaplatí PVK na nájmu 2,4 miliardy, které budou prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti směřovat do investic. Přes miliardu PVK vynaloží na modernizaci sítí a údržbu infrastruktury samy. Celkově do vodohospodářské infrastruktury půjde 3,4 miliardy korun.

Scroll to Top