Trnka: Třetina rezervoárů podzemní vody je na extrémně nízkých stavech

blank

Extrémní sucha v kombinaci s větším množstvím tropických dní, kůrovcovou kalamitou a nedostatkem sněhu mají za následek kriticky nízké stavy rezervoárů podzemní vody. Pro Radiožurnál o tom hovořil klimatolog z Akademie věd ČR Miroslav Trnka.

„V posledních letech to vidíme. Když se podíváte na náš web klimatickazmena.cz, najdete tam prognózu počtu tropických dnů i dnů, kdy je v krajině nedostatek vody. To jsou dva hlavní indikátory, ale samozřejmě, že jsou změny hlubší. Třeba současnou kůrovcovou kalamitu jsme předvídali od poloviny devadesátých let, kdy bylo zřejmé, že tlak škodlivých vlivů a patogenů bude stále větší,“ vysvětlil Trnka.

Expert upozornil, že si v létě můžeme všimnout vyšších průměrných teplot, ale zároveň většího množství srážek, které mají vysoký erozní potenciál. Znamená to, že jsou intenzivní a odplavují půdu. „Uvažovat o tom, že bychom běžkovali ve středních polohách v horizontu 30, 40 let, tak se nám to asi těžko podaří bez umělého sněhu,“ uvedl dále Trnka.

Podle bioklimatologa je také rok 2018 optimálním příkladem, jak by mohly vypadat běžné roky v budoucnosti. „Kvůli teplejší zimě bez většího množství sněhu nedojde k doplnění vody v půdě a ve vodních zdrojích. Poté začne dříve vegetační sezona a dojde k rychlejšímu vyčerpání vody v půdě. K tomu horké léto ještě více vysuší krajinu. A místo toho, aby došlo k doplnění srážek během podzimu, může nastat delší období s babím létem,“ sdělil dříve Trnka.

Scroll to Top