Trutnované si připlatí za vodu

blank

Vodovody a kanalizace Trutnov zdraží od nového roku vodné a stočné o 4,5 %. Kubík vody bude nově stát 79,75 korun. Podle vodohospodářů jsou hlavním důvodem navýšení ceny nutné opravy a investice do vodárenských sítí.

Nejvýznamnějšími letošními akcemi společnosti jsou modernizace dvou vodojemů pocházejících z let 1902 a 1977 v trutnovském městském parku. Ty vodou zásobují části Horní Předměstí, Kryblice, Bojiště, Volanov a Starý Rokytník. Stavby za 33,7 milionu korun mají být hotové v roce 2019.

Vodohospodáři na Trutnovsku dlouhodobě bojují se ztrátami vody v síti, které loni činily 38 procent. Průměrné ztráty vody ve veřejných vodovodech v ČR jsou na úrovni 17 procent. Podle společnosti hraje významnou roli ve vysokých ztrátách přepravní vzdálenost v horském terénu.

Vodárny dodávají vodu pro 36 tisíc obyvatel. Mezi hlavní akcionáře patří municipality v čele s Trutnovem, který drží 48 procent. Dalšími předními akcionáři jsou například Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky a Horní Maršov.

Scroll to Top