Trilaterální seminář k rozvoji egyptského vodohospodářství za české účasti

blank

Několik českých, egyptských a izraelských expertů a zástupců firem diskutovalo v severoafrické Káhiře o dalším vývoji vodohospodářství ve své zemi. Zvlášť výjimečná byla podle médií účast izraelských diplomatů a expertů. K oficiálním mezinárodním setkáním dochází mezi oběma zeměmi i po 40 letech od posledního válečného Egypta a Izraele sporadicky.

Česká strana může Egyptu nabídnout odborníky a firmy, kteří jsou připraveni předat informace, zkušenosti a poskytnout své služby a produkty státním a veřejným institucím, stejně tak jako soukromým egyptským společnostem. V zemi se také zvyšuje zájem o takzvaný smart water management. Egyptská vláda jej chce implementovat do nově budovaných měst.

Izrael díky významnému uplatnění moderních technologií a centrálnímu plánování efektivně recykluje odpadní vody. Zásadním faktorem je podle izraelských zkušeností vnímat vodu v kanalizaci jako surovinu, ne jako odpad. Řešení by měla nabídnout cela řada rychle se rozrůstajících vodohospodářských technologií. Prohloubení česko-izraelské spolupráce

Nezávazně na společné setkání v Egyptě navázaly obě země před několika týdny další spolupráci. Návrh dohody předložené ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem podpořila vláda.

Podle Brabce by měla být dohoda uzavřena co nejdříve, o konkrétním termínu se jedná. V současnosti obě země intenzivně spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství. Dohoda má ale kooperaci zintenzivnit. Podle Brabce je nová dohoda důležitá. Zemi na Blízkém východu označil za světového lídra v boji proti suchu.

Scroll to Top