Výroba piva v EU byla v roce 2017 nejvyšší za osm let

blank

Produkce piva v Evropské unii se meziročně zvýšila o dva miliony na 39,6 miliardy litrů. K nárůstu přispěly rozvoj malých pivovarů a vyšší produkce piv s nízkým obsahem alkoholu. Informace přineslo pivovarnické sdružení Brewers of Europe.

Žebříčku největších producentů oblíbeného nápoje vévodí Německo s výrobou 9,3 miliardy litrů, na druhém místě je Velká Británie a pomyslné bronzové pozici Polsko. Česká republika, tradiční pivařská velmoc, se umístila sedmá. V EU je v posledních letech zaznamenán růst výroby piv s nízkým obsahem alkoholu a nealkoholických piv, stejně jako rozvoj malých podniků.

Šest miliard litrů vody na české pivo

Nejméně tři litry vody na litr piva. Loni se v naší zemi vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. „Přibližně čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Pivovary se snaží s vodou šetřit. „Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ uvedla mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová. Smíchovskému pivovaru se dlouhodobě daří spotřebu snižovat. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ řekla Mylbachrová.

Ilustrační foto 

Scroll to Top