Dražší voda také na Třebíčsku

blank

Domácnosti na Třebíčsku si za vodu od ledna příštího roku připlatí. Oproti roku 2018 je kubík vyjde o 3,90 korun dráž a bude stát 94,58 korun. Informaci zveřejnil svazek obcí Vodovody a kanalizace se sídlem v Třebíči. Ve městě také pokračuje realizace poslední fáze protipovodňových opatření.

„Cena se zvedne především proto, že meziročně skokově zdraží elektřina, a to o víc než 30 procent,“ vysvětlil navýšení ceny předseda představenstva vodárenského svazku obcí Pavel Janata. Podle Janaty se hovoří o tom, že by se měla příští rok snížit sazba DPH na vodné a stočné z 15 na 10 procent. Pokud by se tak skutečně stalo, voda by v regionu během roku zlevnila právě o tuto výši.

Třebíčsko patří v porovnání s celorepublikovým průměrem k regionům s vyšší cenou vody. Podle svazku obcí Vodovody a kanalizace má oblast kompletně zrekonstruovanou vodárenskou infrastrukturu a cenu si obce utváří samy.

Ve městě v roce 2018 pokračují práce na dokončení ochrany proti velké vodě. Radnice se zaměřuje na zabezpečení řeky Jihlavy od Smetanova mostu směrem k obchodnímu středisku Kaufland. Před pěti lety město dokončilo výstavbu protipovodňových valů poblíž Karlova náměstí za 130 milionů korun.

V minulosti Třebíč postihly povodně například v letech 1997 a 2006, po kterých nechalo město pod náměstím opevnit břehy a zvýšit kapacitu říčního koryta. V případě potřeby jsou také k dispozici mobilní zábrany, které by ochránily židovskou část města, jež je zapsána na seznamu památek UNESCO.

Scroll to Top