Povodí Odry začalo s kontrolami lyžařských areálů

blank

Vodohospodáři z Povodí Odry se zaměřili na monitoring skiareálů, které odebírají vodu na zasněžování z toků. Jednou z hlavních podmínek při odběru je totiž dodržování stanoveného minimálního zůstatkového průtoku v toku pod odběrem.

Situace na svazích v moravskoslezském a olomouckém kraji se liší. Provozovatelé lyžařských areálů v Jeseníkách se obávají, že nebudou mít dostatek vody k zasněžování sjezdovek. Lépe jsou na tom areály disponující vlastními nádržemi. Průtoky vody byly v druhé polovině listopadu v regionu hluboko pod průměrem. Hranici sucha atakovaly řeky Bělá, Desná nebo Moravice.

Některé areály vlastní akumulační nádrže. Jedná se například o střediska Paprsek, Přemyslov nebo Miroslav. „Máme přírodní nádrž na stovky kubíků. Bez ní si zasněžování neumím představit už několik let, protože kdybychom brali přímo z potoka, tak nic nevysněžíme,“ řekl majitel areálu v Miroslavi Miloš Hladký.

K nejmodernějším areálům v Jeseníkách patří Přemyslov. „Tady to byla nezbytnost, protože potok, který nás zásobuje, je hodně slabý. Teď je ta situace ještě horší. Proto jsme letos postavili novou akumulační nádrž, takže zadržíme až 6 500 kubíků vody,“ popsal šéf přemyslovského areálu Jaroslav Podzimek.

Sezona na Pustevnách bez lyžařů

„Vodu pro zasněžování jsme dlouhá léta získávali z potoka, ten je ale nyní bez vody, nedalo se příliš zasněžovat, což lyžování omezovalo. Proto jsme se letos rozhodli lyžařskou sezonu zcela zrušit, vleky nebudeme na zimu spouštět,“ řekl vedoucí areálu na Pustevnách Petr Chrostek. Pokud bude voda k dispozici, využije ji areál k zasněžování běžkařských stop.

„Bereme vodu z nedaleké Olše. V té je sice vody dost, ale problém je spíše v tom, že v Polsku, proti proudu nad námi, jsou dvě velké sjezdovky, které berou hodně vody. My musíme dbát na minimální stav vody, takže je to občas hodně napjaté,“ sdělila zase Lucie Jalovičorová z Kempalandu v Bukovci na Třinecku.

Varování Povodí Odry

Vzhledem k přetrvávajícímu suchému období a velmi nízkým průtokům v tocích, pohybující se v některých lokalitách pod hodnotami 364 denních průtoků, upozorňují vodohospodáři všechny odběratele povrchové vody z toků na nutnost důsledně dodržovat podmínky uvedené v platných povoleních k nakládání s vodami.

„Především se to v současné době týká odběru vody pro účely zasněžování lyžařských areálů a dodržování minimálních zůstatkových průtoků pod místy odběru. V Jeseníkách se jedná o 13 a v Beskydech o 11 nejvýznamnějších odběratelů – provozovatelů lyžařských areálů,“ doplnilo Povodí Odry.

Scroll to Top