Ministerstvo zemědělství chce investovat 30 miliard do vodovodů

blank

Ministerstvo zemědělství navrhlo do národního investičního plánu 26 projektů za 48,6 miliardy korun. Jedním z největších je podpora výstavby vodovodů za 29 miliard korun. Informoval o tom mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Celkově národní investiční plán zahrnuje v letech 2019 až 2030 podle premiéra Andreje Babiše přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun. Podle Vojtěch Bílého je podpora cílena zejména do oblasti vodního hospodářství, dále do oblasti informačních technologií a podpory center odborné přípravy.

Právě investice do vodohospodářské infrastruktury patří k největším nadcházejícím projektům. Dále bude podle Bílého resort podporovat opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody, kdy jde o podporu propojování a rozšiřování vodárenských soustav, včetně akumulace pitné vody pro zásobení obyvatelstva.

Další rozsáhlý program je pak zaměřen na protipovodňovou ochranu do roku 2025, kde úřad počítá s 5,5 miliardami korun. Za alokované prostředky se měly budovat například liniové stavby a poldry. Na budování závlah, páteřních rozvodů a závlahových by pak mělo jít do stejného roku 2,2 miliardy korun. Dalších 1,9 miliardy má směřovat do Nových Heřminovů.

Bílý doplnil, že se vesměs jedná o dlouhodobě plánované a připravované projekty obsažené v implementačním plánu strategie ministerstva zemědělství do roku 2030. Dále se bude významně investovat do železnic, dostavby dálnic nebo obchvatů a silnic první třídy.

Scroll to Top