Mezinárodní auditory zajímaly v Temelíně kanalizační systémy

blank

Jaderné elektrárny Temelín i Dukovany splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí. Takový byl závěr mezinárodní kontroly auditorů Det Norske Veritas GL. Temelínská elektrárna ekologický certifikát drží nepřetržitě od roku 2004.

„Kontrolovali jsme čistírnu odpadních vod, čistírnu zaolejovaných vod a v Býšově záchytnou nádrž pro dešťovou kanalizaci. Celkově má Temelín vodní hospodářství na velmi vysoké úrovni. Navíc ho průběžně zlepšují. Příkladem jsou úpravy, které by v blízké budoucnosti mohly přinést i úsporu vody,“ zhodnotil vedoucí týmu z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas GL Vlastimil Pejčoch.

Ročně ČEZ v Temelíně do oblasti ochrany životního prostředí investuje desítky miliónů korun. „Ochrana životní prostředí je důležitou součástí provozu jaderných elektráren. Proto i tuto oblast neustále zlepšujeme. V Temelíně je takovým příkladem modernizace čističky odpadních vod. Ta je aktuálně ve zkušebním provozu a naostro by měla fungovat začátkem příštího roku,“ uvedl konkrétní příklad ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

ČEZ investuje 50 milionů do modernizace potrubí

Práce potrvají pět let. „Letos se zaměříme na potrubí chladicí vody v části mezi strojovnou druhého bloku a čerpadly cirkulační chladicí vody. S průměrem 3,4 metru jde o jedno z největších potrubí v areálu,“ uvedl v září Milan Vrána, který zodpovědí za průběh oprav. ČEZ do potrubních tras v rámci JE Temelín investuje desítky milionů korun ročně. Podle mluvčího Marka Svitáka je potřeba připravit jejich stav na desítky let provozu elektrárny. „Některé potrubní trasy jsou staré desítky let, pochází totiž ze začátku 90. let. Byly mezi prvními, které se vybudovaly v době výstavby elektrárny. Jejich kontrola a rekonstrukce bude patřit mezi klíčové projekty následujících několika let,“ doplnil Kruml.

Oprava řadů přívodní surové vody

Energetici loni dokončili klíčovou opravu řadů přívodní surové vody z čerpací stanice Hněvkovice, která trvala tři roky a stála přes 100 milionů korun. Od začátku provozu ČEZ do elektrárny investoval 18 miliard korun. V roce 2020 by mohl z Temelína vést do Českých Budějovic horkovod dlouhý 26 kilometrů. Instalován by byl podél hlavní silnice z Týna nad Vltavou metr pod zemí. Projekt za 1,3 miliardy korun by patřil k nejvýznamnějším akcím v historii českého teplárenství.

Scroll to Top