Libeňský most k zemi nepůjde

blank

Most nad Vltavou čeká rekonstrukce. Na svém twitterovém účtu o tom informoval pražský primátor Zdeněk Hřib. Podle náměstka Adama Scheinherra si město nechá vypracovat studii opravy, která by měla být dokončena příští rok v únoru. Magistrát následně rozhodne o jejím způsobu.

„Libeňský most, unikátní stavbu avantgardního funkcionalismu, čeká citlivá rekonstrukce. Bourat se nebude! Takové rozhodnutí jsme dnes schválili v Radě hlavního města Prahy,“ napsal Hřib. Předchozí vedení Prahy navrhovalo demolici. Most z roku 1928 je v havarijním stavu a ještě nebyl významněji opravován.

„Skládá se z šesti staveb, které na sebe navazují. Vedle historického mostu přes Vltavu jsou součástí mosty na libeňské straně včetně tzv. inundačního, který slouží jako protipovodňová ochrana a pod jehož oblouky protéká při povodních voda. Krajní části soumostí musely být v minulosti podepřeny,“ napsal irozhlas.cz. Technická správa komunikací také zahájí opravy, kvůli kterým není potřeba most zavírat a omezovat dopravu.

Most spojuje část Holešovic s Libní a po proudu řeky je to patnáctý most v metropoli. Před čtrnácti lety jej Praha plánovala radikálně přestavět, nebo zbořit. Z plánu nakonec sešlo a most byl prohlášen za kulturní památku. Stanovisko však bylo letos změněno a kulturní památkou není.

Scroll to Top