SmVaK Ostrava: Ceny vody zůstávají pod republikovým průměrem

blank

Vodohospodáři zvýší od příštího roku cenu za vodné a stočné o 4,94 %. Ta bude nově činit 85,08 korun. Společnost také ohlásila největší objem investic v historii. Nejvýznamnější vodárenský subjekt v Moravskoslezském kraji proinvestuje zhruba 650 milionů korun. Meziročně je to o 127 milionů korun více.

„Nová cena za odběr pitné vody (vodné) pro zákazníky na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku bude činit 45,06 korun za metr krychlový včetně 15% DPH, cena za odvádění a čištění odpadních vod bude nově 40,02 korun včetně DPH. U vodného představuje meziroční rozdíl 2,42 koruny (5,68 %), u stočného 1,59 koruny (4,14 %). Souhrnně jde o 4,01 koruny, tedy 4,95 % včetně 15% DPH,“ vysvětlil mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky se v kalkulaci vodného a stočného pro příští rok odráží vývoj nákladů například v nutnosti financovat plán obnovy, rozvoje a oprav vodohospodářské infrastruktury, v nárůstu ceny elektrické energie nebo v personální oblasti.

„Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného několik korun pod celorepublikovým průměrem. Cílem je nadále poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřené ceny,“ řekl Pšenička.

K nejvýznamnějším investičním akcím bude patřit například modernizace strojně-technologického zařízení největší beskydské úpravny vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí. Zahájena bude také rekonstrukce významného přivaděče Chlebovice – Staříč – Bělá nebo modernizace přívodového traktu u vodojemů v Bruzovicích.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava rovněž upozorňují na změny plateb za vodu. Od 1. ledna 2019 se totiž v zákaznických centrech a obchodních místech z důvodů zvýšení bezpečnosti omezují platby v hotovosti za vodné a stočné a k dispozici bude celá řada dalších možností, jak je provést. Vodohospodáři uvedli, že bude společnost přijímat hotovost za vodné a stočné už jen ve svém sídle v Ostravě – Mariánských Horách.

„Reflektujeme současnou dobu, kdy lidé při platbách stále častěji používají platební karty nebo elektronické bankovnictví. To už ostatně platí i pro naše zákaznická centra nebo obchodní místa, kam stále více odběratelů přichází platit vodné a stočné přes platební terminál. Dalším důvodem je bezpečnost, kterou tím, že budeme méně manipulovat s hotovostí, zvyšujeme,“ doplnil Anatol Pšenička.

Scroll to Top