Frýdek-Místek dostane dotaci 143 milionů

blank

Práce v podhůří Beskyd začnou příští rok. Přesný termín ještě ujasní výběr dodavatele. Město zavede kanalizaci do částí Chlebovice, Skalice, Zelinkovice a Lysůvky. Někteří obyvatelé těchto lokalit řeší nakládání s odpadními vodami nezákonným způsobem.

Město také podporuje zřízení domovních čistíren odpadních vod jako náhrady za septik nebo žumpu. Radní již schválili podmínky dotací. Frýdek-Místek dlouhodobě nabízí i takzvané kotlíkové dotace. Bude v tom pokračovat i v roce 2019.

V případě domovních čistíren jsou definovány dva stropy dotací, padesát a sto tisíc korun. Výše se odvíjí podle velikosti domu. Stejně tak tomu bude u přípojky na kanalizaci, kde dotace může činit až dvacet nebo padesát tisíc. Podle mluvčí magistrátu Jany Matějíkové mohou dále občané žádat až o padesátitisícovou dotaci na pořízení solárních kolektorů.

Během léta přitekly z Evropské unie poslední peníze na kanalizace a čistírny odpadních vod určené pro obce a jiné vlastníky vodohospodářské infrastruktury. Zájemcům, na které se v poslední výzvě Operačního programu Životní prostředí nedostalo, finančně vypomůže Státní fond životního prostředí ČR. Otevřel pro ně speciální dotační výzvu v Národním programu Životní prostředí.

Od 1. září se tak otevřela výzva v Národním programu Životní prostředí určená pro úspěšné žadatele v takzvaném zásobníku. Dotace budou moci obce také čerpat za stejných podmínek jako z OPŽP. V nové výzvě je připraveno 1,7 miliardy korun. Žádosti o podporu přijímal Státní fond životního prostředí ČR do 1. října 2018.

Ilustrační foto

Scroll to Top