V Dukovanech odstavili první blok, hrozí netěsnost potrubí v nejaderné části

blank

Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka bude délka odstávky záviset na zjištěné příčině a rozsahu netěsnosti. Prozatím se předpokládá, že potrvá do konce týdne. Provoz prvního bloku byl naposledy přerušen v květnu. Zkontrolovat se musí například příruba na sekundární straně parogenerátoru, kde se vytváří čistá pára pohánějící turbíny. Elektrárna také dlouhodobě pracuje na snižování odběru povrchových vod.

„Na každý výrobní blok připadá šest parogenerátorů, které jsou osazeny desítkami měřících a snímacích zařízení poskytující kontinuální a nepřetržitý přehled stovek provozních parametrů,“ řekl Bezděk. V Dukovanech museli v létě neplánovaně odstavit také čtvrtý blok. Zjistili, že je nutné provést údržbu jednoho ze šesti cirkulačních čerpadel. Ta se totiž nacházejí v primárním okruhu, kudy protéká voda kontaminovaná radiací. Práce na čerpadle není možné bez odstávky a částečného vychlazení výrobního zařízení provést.

„Nešlo o poruchu čerpadla. Zaznamenali jsme na něm změny některých parametrů diagnostiky na ucpávkovém systému. Proto jsme v rámci dlouhodobě uplatňovaného konzervativního přístupu k provozu elektrárny rozhodli o krátkodobém odstavení a kontrole právě proto, abychom předešli případné závadě či poruše zařízení,“ uvedl v červenci Jiří Bezděk. Krátkých odstávek v provozu v posledních měsících v Dukovanech přibývá, ale podle Bezděka nejde o nic nestandardního.

„V Dukovanech jsou konzervativní. Odstavují i v případě, že je jen podezření na poruchu nějakého zařízení. Tady opravdu selhalo na hlavním cirkulačním okruhu čerpadlo, uvidí se, zda je to vada materiálu, nebo montáže. Nedošlo ale k něčemu neprojektovému, systém s tím počítá. Je tam šest čerpadel, která zajišťují chod reaktoru, jedno porouchané neznamená nebezpečí. Prostě se blok odstaví a čerpadlo se opraví. My to sledujeme v rutinním režimu, nikoli v režimu pohotovostním,“ vysvětlila před několika měsíci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována Vodní nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě. Například v roce 2016 odebrala Jaderná elektrárna Dukovany 43,2 milionu metrů krychlových povrchové technologické vody. Oproti roku 2015 je to pokles 3,5 %. Ve srovnání s rokem 2012 dokonce o 19,1 %.

„Hospodaření s vodou se nejen v České republice stává v posledních letech velkým tématem, během posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu v ČR o více než třetinu. Jako energetici samozřejmě řadíme vodu ke klíčovým vstupním surovinám pro výrobu. Optimalizace její spotřeby a neustálé hledání úspor jsou proto i pro nás stále aktuální,“ řekla loni na jaře ředitelka divize Správy ČEZ Michaela Chaloupková.

Scroll to Top