Středočeské vodárny ukončily celoplošnou deratizaci kanalizační sítě

blank

Vodohospodáři se ještě do konce roku zaměří na místa, kde je zaznamenán větší výskyt hlodavců. Vodárny rozmístily do 20 000 kanalizačních vstupů téměř 4 000 kilogramů návnad.

„Naše společnost se snaží každoročně celoplošnou deratizací udržovat populace potkanů v přijatelné míře. Pro potkana je stoka nejen místem s pravidelným zdrojem potravy, ale hlavně ideální dopravní cestou. Potkani neustále migrují a za potravou dokážou ujít až několik kilometrů,“ vysvětlil manažer provozu kanalizace SVAS Vladimír Dragoun. Podle něj díky provozu rozsáhlé kanalizační sítě nelze při pokládce nástrah spoléhat pouze na kanalizační potrubí, ale je nutné provádět deratizaci i v místech na povrchu, kde se potkani běžně vyskytují.

„Potkani využívají pro své početné kolonie nory. Jenom na Kladně mají deratizátoři vytipováno několik míst, kam se pravidelně vracejí pokládat nástrahy po skončení celoplošné deratizace. Nory se převážně nacházejí v blízkosti kanalizace a míst, kde se kumulují odpadky, které slouží jako potrava. Dalším místem, kde se potkani hojně vyskytují, jsou teplovody. Díky spolupráci se správcem teplovodu se daří úspěšně pokládat nástrahy,“ vysvětlila mluvčí společnosti Lenka Kozlová.

Množení hlodavců napomohlo teplé letní počasí. „Doložilo to značné množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizačních šachet, ale i záznamy z kamer používaných při kontrolách stavu kanalizačního potrubí. Z tohoto důvodu se použilo stejné množství nástrah jako v loňském roce. Podzemní deratizace ukázala, že jarní část deratizace byla poměrně úspěšná a redukce potkanů se podařila,“ uzavřel Vladimír Dragoun.

Ilustrační foto

Scroll to Top