Revitalizace bazénu v Liberci

blank

Nové vedení Liberce se již zabývá rekonstrukcí bazénu. Primátor Jaroslav Zámečník, jeho náměstci a radní se seznámili s variantami řešení. Areál ročně navštíví 350 tisíc lidí, což z něj dělá jeden z nejvyhledávanějších bazénů v zemi vůbec. Využívají jej sportovní kluby, školy i školky.

Pro nové vedení je investice do bazénu klíčovou záležitostí. Dnes sice areál nabízí kvalitní a nadstandardní služby, a to především díky inovacím a moderním technologiím, které například umožňují mnohem nižší používání chlóru, ale samotné technické zázemí již je v nevyhovujícím stavu.

Plovárnu Severočeši využívají 33 let, během nichž však neprošla generální opravou. Některé původní technologie a konstrukce jsou už dávno za hranicí životnosti. Kritický je především stav vzduchotechniky, střechy a obvodového pláště. Naléhavá je také oprava nosných konstrukcí, elektroinstalace, rozvodů vody a kanalizace.

Významná investice do místní ZOO

Pitnou vodu museli v létě ZOO v Liberci za extrémního sucha používat i pro užitkové účely. Vedení zahrady to chce změnit díky projektu, který by umožnil efektivnější hospodaření s vodou. Připravuje ho ve spolupráci s libereckou univerzitou, českou firmou a partnery z Itálie a Velké Británie.

„Vodu z potoka skoro brát nemůžeme, z jezírka to je už také minimum a u vrtů máme omezení odběrů. Zahrada tak pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic či zalévání rostlin musí částečně brát i pitnou vodu, což nás trápí, protože neradi používáme pitnou vodu k užitkovým věcem, a druhá věc je, že se to nepříznivě promítá do ekonomiky,“ řekl v létě ředitel zahrady David Nejedlo, podle kterého už zahrada kvůli nedostatku vody omezila zálivku rostlin.

Díky projektu by se voda mohla v areálu zahrady využívat opakovaně. „To znamená, že by se třeba voda ze sloního bazénu nevypouštěla do kanalizace, ale dávala do toho systému, který by měl dva způsoby filtrace,“ uvedl dále Nejedlo. Jedním ze způsobů by byla kořenová čistírna a druhým vytvoření z filtrů z nanovláken, čímž se dlouhodobě zabývá liberecká univerzita.

Scroll to Top