Část Čelákovic je bez pitné vody a kanalizace, změna k lepšímu je ...

blank

V čelákovické osadě s domky naproti bývalým Kovohutím dvacet kilometrů východně od Prahy žije trvale zhruba padesát lidí. Nutno dodat, že v domcích bez pitné vody, kanalizace i veřejného osvětlení. Obyvatelé jsou odkázání na jediný hydrant s pitnou vodou. Termín oprav se opět oddálil.

Kdysi v osadě žili zaměstnanci Kovohutí. Místo kanalizace jsou zde jen odtokové žlaby. „Kanálky občas stékají i do studen, ze kterých čerpáme alespoň užitkovou vodu. Soused mi pak vyprávěl, jak se sprchoval a voda najednou začala smrdět po vejcích,“ řekl Jan Záruba, který zde bydlí třicet let. Většina místních v lokalitě zůstává z finančních důvodů. Lidé poukazují na paradox, že zatímco se jinde v Čelákovicích mění život významně k lepšímu a investuje se, v osadě zůstává vše nezměněno. Od Kovohutí odkoupily Čelákovice domky v roce 2010.

„Nejdřív se při jednání o jejich budoucnosti řešil územní plán, v němž se v roce 2016 objevil rozpor mezi grafickou a textovou částí, lokalita dělnických domků je zakreslena v grafické části jako průmyslová zóna, naopak v textové je uvedena jako obytná. Dlouho se proto řešil v souvislosti s lokalitou nový územní plán a právě zmíněný rozpor v textu a mapce, důležitá je však pro dostupnost kanalizace a vody projektová dokumentace. Studie proveditelnosti, kterou si město nechalo vypracovat, dávala obyvatelům naději, že by se kanalizace mohla začít stavět už v létě roku 2020. Ale tomu současná situace nenasvědčuje,“ vysvětlil situaci portál aktualne.cz.

Podle místostarosty Petra Studničky je reálné, že by se na přelomu roků 2024 nebo 2025 mohla dokončit projektová dokumentace a bude vydané pravomocné územní a stavební povolení. Podle Studničky je ale také obtížná komunikace s některými obyvateli lokality. „Někteří byli překvapeni, když zjistili, že by měli za stavební práce platit. Bylo rozhodnuto, že se vybuduje tlaková kanalizace, přípojka stojí padesát tisíc a majitel domu si ji platí sám, nemůže to hradit město,“ zdůraznil Studnička. Město, ve kterém žije zhruba 12 tisíc obyvatel, letos hospodaří zhruba s 374 miliony korun.

Foto, zdroj: Aktualne.cz 

Scroll to Top