Sezona na Pustevnách bez lyžařů, není voda na zasněžování

blank

Stále více sjezdovek v Moravskoslezském či Olomouckém kraji má kvůli nedostatku vody problémy s umělým zasněžováním. Lyžovat se tak nebude například na Pustevnách v Beskydech, které patří k tradičním lyžařským baštám.

„Vodu pro zasněžování jsme dlouhá léta získávali z potoka, ten je ale nyní bez vody, nedalo se příliš zasněžovat, což lyžování omezovalo. Proto jsme se letos rozhodli lyžařskou sezonu zcela zrušit, vleky nebudeme na zimu spouštět,“ řekl vedoucí areálu na Pustevnách Petr Chrostek. Pokud bude voda k dispozici, využije ji areál jen k zasněžování běžkařských stop.

„Naštěstí máme k dispozici retenční nádrže, bez kterých by zasněžování bylo prakticky nemožné. Vodní zdroje v okolí nejsou příliš velké,“ uvedl vedoucí Ski areálu Mosty u Jablunkova Jaroslav Bojko. Zásoby vody však v Mostech mají jen pro první zasněžení.

„Bereme vodu z nedaleké řeky Olše. V té je sice vody dost, ale náš problém je spíše v tom, že v Polsku, proti proudu nad námi, jsou dvě velké sjezdovky, které berou hodně vody. My musíme dbát na minimální stav vody, takže je to občas hodně napjaté,“ sdělila dále Lucie Jalovičorová z Kempalandu v Bukovci na Třinecku.

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot uvedl, že dnes majitelé zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé sice za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, ale i tak je metr krychlový vod vyjde na 50 korun za energie. V případě, že majitel vybuduje novou vodní nádrž, musí do ní vodu načerpat. Třicet procent se však odpaří a musí se znovu dočerpat.

Scroll to Top