Jablonecké přehradě hrozí vyschnutí

blank

Jablonecké vodní dílo tvoří tři nádrže a první z nich neřeknou místní jinak než Mšeno. Hrozí jí však úplné vyschnutí. Na druhé a třetí nádrži zůstane minimum vody kvůli rybám a živočichům. Mšenu však zbývá posledních šest metrů vody.

Na nejnižší možné hranici vody je delší dobu i třetí nádrž. „Zde už voda dál klesat nebude. Na druhé nádrži nám může voda spadnout ještě o osm centimetrů, a pak pokles vody zastavíme,“ uvedl hrázný jablonecké přehrady Jiří Chmelař. První nádrž však stanovou kvótu nemá, a proto může zůstat úplně bez vody. U přehrady se musí udržovat minimální odtok 66 litrů vody za vteřinu. Kdyby tomu tak nebylo, přijde část města o vodu.

„Hladina je nyní na 504,58 metru nadmořské výšky. Úroveň zásobního prostoru je o šest metrů výš,“ upozornil hrázný. Severočeši doufají v bílou zimu, díky které by se zásoby vody v přehradě doplnily. „Vysoké teploty v létě a sucho, které stále přetrvává, už zapříčinily úhyn ryb v 80 procentech povodí drobných vodních toků,“ konstatoval hospodář Českého rybářského svazu z místní organizace Jablonec Vladimír Jiříček.

Jablonecká přehrada je napájena Mšenským potokem a patří k největším městským nádržím ve střední Evropě. Postavena byla v letech 1906-1908.

Foto, zdroj: Jablonecký deník 

Scroll to Top