Jan Ferenc pro e.15.cz: Sucho a zemědělci jedou v začarovaném kruhu

blank

„Ministerstvo zemědělství rozdělí dvě miliardy korun mezi zemědělce postižené suchem. Lidsky je to pochopitelné. Z dlouhodobého hlediska je ale právě zemědělství jedním z hlavních viníků současného stavu,“ říká Ekonom a publicistka Jan Ferenc, jehož názorový blog publikujeme v plném znění. V druhé polovině srpna sucho zasáhlo až 94 procent území České republiky. Vznikly kvůli němu také zvláštní komise. Téma dlouhodobě rezonuje ve vládě, médiích, mezi zemědělci. 

„To jako že kvůli nim málo prší?“ zeptá se asi leckterý čtenář. V první řadě – zase tak málo neprší. Podíváme-li se na dlouhodobé statistiky z šedesátých až devadesátých let, jsme většinou pod tehdejším průměrem o pár procent. Sem tam i nad ním. Spíš je problém, že se srážky mnohem víc než dřív koncentrují. A to jak do určitých měsíců, po nichž přichází období bez dešťů, tak do určitých lokalit.

Za nic z toho zemědělství nemůže. Může ale za to, že nedostatkem srážek tak moc trpíme. Odborníci to říkají už léta. Pěstování plodin, které urychlují erozi půdy, betonování dalších a dalších hektarů ploch, používání těžké techniky, která stlačuje ornici tak, že po ní voda steče jak po asfaltu. A v minulosti vysoušení mokřadů, narovnávání řek, vysazování monokultur v lesích, odstraňování remízků…

Teď se ke kritice přidal dokonce i prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Kdybychom podle něj měli v minulosti jinou dotační politiku, teď bychom řešili mnohem menší následky. Jako hlavní problém vidí propad živočišné výroby. Není divu, vždyť hnůj je tím nejlepším, co drží půdu ve stavu, ve kterém se do ní voda hezky vsákne. Pasoucí se kráva navíc není těžký traktor.

Záměrně píši, že za tak masivní důsledky sucha může zemědělství, nikoli zemědělci. Ti se totiž snaží přežít. A pokud stát dotuje na základě obdělávaných ploch, pokud dotuje produkty pro bionaftu první generace (v Evropě pro své záporné stránky tak masivně opouštěnou), leckterému z nich nezbývá než se chovat neekologicky.

Ministerstvo zemědělství rozdá dvě miliardy korun v sektoru, kde škody údajně dosahují 11 miliard. Prý je to procentuálně podobné jako třeba v Německu. Ok. Bude to ale stejné, jako když vám doktor znovu a znovu předepíše penicilin, aniž by se ptal, proč tu angínu máte pořád dokola.

Pokud se nezmění dotační politika, jednou ten nedostatek vody dopadne nejen na zemědělce, ale i do vodohospodářství. To dnes řeší zatím jen lokální problémy. A jako celek zvládá situaci více než dobře. I to ale může jednou skončit. A příčinu vodohospodáři nebudou hledat ani na obloze, ani v trubkách či na přehradách. Budou hledat na polích a v lesích. Nemluvě o tom, že mít dost vody a dobré české maso je víc než dobrá kombinace.

Scroll to Top