ČEVAK vymění hlavní vodovodní uzávěry v centru Písku

blank

V noci z úterý 20. listopadu na středu 21. listopadu vymění pracovníci společnosti ČEVAk hlavní vodovodní uzávěry v Chelčického ulici v Písku. Práce si vyžádají odstávku dodávek pitné vody v centru města.

„Voda od úterních jedenácti hodin v noci do středečních časných ranních hodin nepoteče na Velkém náměstí, Alšově náměstí, Havlíčkově náměstí, v ulicích Píseckého, Podskalí, Bakaláře, Fráni Šrámka, Drlíčov, Heydukova, Karlova, Soukenická, Jungmanova, Hradební, Hradební II, Kocínova, Ningrova, Smetanova, Leoše Janáčka a Chelčického,“ popsal vedoucí provozního střediska Písecko Michal Hudák.

Dodávky by měly být obnoveny po čtvrté hodině ranní. Lidé mohou využít cisterny u kostela v ulici Bakaláře, na Velkém a Alšově náměstí a v ulicích Leoše Janáčka a Chelčického. „Výměna pomůže například při hledání a opravách poruch a s nimi spojených odstávkách vody. Díky novým šoupatům totiž budeme moci odstavit kratší úsek vodovodního řadu a tím také snížit počet odběratelů, kteří by mohli být v důsledku poruchy bez dodávek pitné vody,“ doplnil Hudák.

Město má novou úpravnu vody

Nově byla do provozu uvedena úpravna poblíž píseckého lyžařského svahu na Hradišti. Pro město to znamená lepší kvalitu pitné vody i stabilizaci dodávek. Nahradila tak starou úpravnu, jež sloužila 55 let. Podle jednatele Vodárenské správy v Písku Romana Honzíka tvoří novou úpravnu tři objekty. Nová úpravna, čerpací stanice surové vody v areálu úpravny a jímací objekt u Otavy. Radnice nemohla žádat o dotaci kvůli koncesní smlouvě s provozovatelem vodárenské sítě, společností ČEVAK. Náklady na stavbu jsou hrazeny z nájemného za vodohospodářský majetek. V Písku činí 55 milionů korun ročně.

„Je to jeden z finančně nejnákladnějších projektů posledních let. Jde o investici do budoucna, která sice není na první pohled viditelná, ale je o to potřebnější. Pitná voda je v současnosti významná strategická surovina. Zajištění její další bezproblémové a efektivní výroby jsme proto vnímali jako naprosto prioritní,“ zdůraznil místostarosta Josef Knot.

Písek s 30 000 obyvateli je zásobován vodou ze dvou zdrojů. Většinu, osmdesát procent, tvoří voda z popisované úpravny a zbytek zajišťuje Jihočeská vodárenská soustava z nádrže Římov na Českobudějovicku.

Scroll to Top