Pokračuje modernizace bývalé kolínské vodárny

blank

V okolí vodárny ve středočeském Kolíně postupuje celková rekonstrukce. Při velké opravě provedené zhruba před třemi roky se například nedostalo péče spodnímu schodišti. Na situaci v objektu se zaměřil Kolínský deník.

 Vodárna svému účelu sloužila do roku 1977. Po roce 1989 se dostala do soukromých rukou, ale z plánované rekonstrukce sešlo. Před jedenácti lety ji odkoupilo zpátky město a o sedm let později začala její rekonstrukce a přestavba na rozhlednu, která začala fungovat zároveň s informačním střediskem od září 2015. Uvnitř se také nachází vodárenská expozice ve stylu 30. let minulého století.

Ve městě se dlouhodobě spekulovalo o tom, že by v areálu mohla vzniknout nová restaurace nebo kavárna. Podle starosty Kolína Víta Rakušana to však do roku 2020 není kvůli dotačním podmínkám možné. „Pokud bychom našli potom nějakého zájemce, který by do toho šel, umíme si to představit – například letní kavárnu na ochozu. Možná by tam ale byl problém se zázemím, líbilo by se mi to moc,“ řekl Rakušan.

Hovoří se také o případné výstavbě komunitní zahrady. „Vlastníci pozemku ho nabídli k dlouhodobému pronájmu, místní nadšenci by tam chtěli vybudovat komunitní zahradu. Je to zajímavá záležitost, jsou to ambiciózní plány, do konce roku slíbili přinést konkrétní projekt. Umím si představit, že by je město podpořilo,“ podotkl Vít Rakušan. Podle prvotních odhadů by neměly náklady na komunitní zahradu přesáhnout 50 tisíc korun.

Vodárna zabodovala v soutěži Náš evropský projekt

Nevyhrála, ale získala absolutně nejvíc hlasů ze všech jednadvaceti projektů financovaných z evropských fondů. Obyvatelé Kolína svým hlasováním na facebookové stránce Zastoupení Evropské komise v ČR během letních prázdnin rozhodovali, která z rekonstrukcí nebo výstaveb nových objektů za evropské peníze se jim nejvíc líbí. Pro modernizaci kolínské vodárny se vyslovilo 1442 hlasů.

Scroll to Top