Skončilo omezení odběru vody kvůli suchu na Tišnovsku

blank

V šesti obcích Tišnovska již neplatí tříměsíční omezení odběru vody z veřejného vodovodu, které se od srpna vyznačovalo zákazem zalévání zahrad a napouštění bazénů. V dalších deseti obcích však zůstává odběr vody omezený u Boskovic. V případě dalších srážkově chudých měsíců se však opatření vrátí. Region nebyl jedinou oblastí, kde způsobilo sucho omezení používání vody. Poprvé se zákaz plýtvání dotkl i Lysic.

„Věřím tomu, že si lidé uvědomili, že vodou je třeba šetřit. Skutečně v našich vrtech chyběly centimetry a museli jsme vodu dovážet,“ popsal starosta Lysic Pavel Dvořáček. V obci a dalších devíti zůstanou omezení až do odvolání. Situaci by pomohl jen vydatný déšť a tající sníh, který by naplnil studny a další zdroje vody.

Nová studie ministerstva zemědělství navrhuje pro Jihomoravský kraj opatření za více než tři miliardy. Pitnou vodu v období sucha má oblasti zajistit výstavba nových vodovodů, opravy vodojemů či využití nových vrtů. Zhruba 90 procent obyvatel Jihomoravského kraje využívá pro zásobování veřejný vodovod. Počítá se s výstavbou desítek kilometrů nových vodovodů, zapojením nových vrtů do vodárenské soustavy nebo s opravami vodojemů.

Ačkoliv na tom není podle studie Jihomoravský kraj se zásobami pitné vody katastrofálně, tak neustále stoupá spotřeba pitné vody. Negativně se totiž začínají projevovat extrémní klimatické výkyvy. Ministerstvo navrhuje i změny u vodního zdroje v Březové nad Svitavou, jenž zásobuje Brno.

V tomto případě soubor opatření obsahuje revitalizaci vodotečí, výstavbu poldrů či retenčních nádržek, ale třeba také změny v zemědělském obhospodařování pozemků v okolí tak, aby bylo ve vodě méně dusičnanů, o což dlouhodobě usilují Brněnské vodárny a kanalizace.

Ministerská studie je zatím strukturována pouze jako koncepční dokument. Jižní Morava je suchem nejpostiženější oblastí v České republice. Například Přítluky na Břeclavsku patří k šesti obcím v zemi, kde se bude zkoušet umělá infiltrace vody.

Scroll to Top