Rekonstrukce bezpečnostního přelivu na Nechranicích se prodlouží o dva roky

blank

Hladina vodního díla Nechranice na Chomutovsku je sedm metrů pod dlouhodobým normálem a místy voda z břehů ustoupila už o desítky metrů. Povodí Ohře totiž upustilo zhruba metr vody, za zbylých šest může podle vodohospodářů letošní výrazné sucho. V roce 2019 měla původně skončit oprava bezpečnostního přelivu, práce se však protáhnou a také prodraží. Původní plány hovořily o 121 milionech.

Co stojí za zdržením modernizace přelivu na Nechranicích? Nedaří se bourat 50 let staré betonové stěny tak rychle, jak by bylo potřeba. Specializovaná firma sice beton odstraňuje hydrodemolicí, ale materiál je podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského houževnatější, než se očekávalo. Práce se zpozdí o dva roky. „Původně měly skončit na konci roku 2019, teď to vypadá, že potrvají dvakrát tak dlouho, tedy do konce roku 2021,“ upřesnil Svejkovský.

Nechranická vodní nádrž je pátou největší nádrží v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě. Její výhodou je to, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, je její teplota relativně stabilní. Po 50 letech provozu však potřebuje významnou opravu. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreace.

Scroll to Top