Nové zařízení usnadňující hospodaření s vodou v Mělníku

blank

Středočeský Mělník disponuje dvěma nádržemi urychlující napouštění kropicích vozů a zajišťující zásoby vody pro techniku. ČTK to sdělila mluvčí radnice Helena Vavřinová.

Technické služby zahájily zkušební provoz nové technologie před několika dny. Do sedmimetrových plastových nádrží, z nichž každá pojme 25 000 litrů vody, je prostřednictvím čerpadla automaticky napouštěna voda ze studny. Čidlo pak kontroluje, jestli jsou obě nádrže stále plné. V případě odběru vody ihned aktivuje dopouštění.

Podle ředitele Technických služeb Mělník Miloslava Jindry je každá z nádrží vybavena vlastním čerpadlem a výdejním místem. Podle něj byl jedním z důvodů vybudování systému časová náročnost napouštění kropicích vozů a druhým nutnost zajištění zásob vody pro vlastní techniku, zejména v období vysokých teplot či sucha. Vybudování přišlo na 650 tisíc korun. Prostředky na to Mělník vynaložil z vlastního účtu. Nádrže napájí vrt v třicetimetrové hloubce v blízkosti Labe.

Miliardy korun do zlepšení vodní cesty Praha – Mělník

S městem souvisí i jiný, významnější projekt. Ředitelství vodních spustilo sérii programů, na jejichž konci bude zlepšení parametrů vodní cesty mezi Prahou a Mělníkem. Organizaci se podařilo získat z prostředků EU 300 milionů korun. Úsek si však do roku 2020 vyžádá zhruba šestkrát tolik peněz.

Miliarda korun bude potřeba na zvednutí několika desítek mostů na Vraňansko-hořínském plavebním kanálu a Podbabském kanálu v Praze. O 0,4 metru pak ŘVC prohloubí ponor, který nově dosáhne 2,2 metru. Cílem je komplexně zatraktivnit lodní dopravu a přepravovat po Vltavě i kontejnery.

Scroll to Top