Exkurze v přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně i v zimě

blank

Nutné je se předem zaregistrovat. Výjezd na horní nádrž ovšem v zimních měsících bude záviset na klimatických podmínkách. Během léta se zde prováděly velké opravy a lidé mohli poprvé po dvaceti letech vidět dolní nádrž bez vody.

Elektrárnu v roce 2017 navštívilo 97 661 turistů, což je o 15 % více než v roce 2016. Jedná se o historicky nejvyšší počet. Zhruba 39 tisíc zájemců si prohlédlo podzemní útroby elektrárny a dalších 59 tisíc vyjelo lanovkou k horní nádrži. Dlouhé stráně si letos také odnesly druhé místo v prvním ročníku soutěže Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje v kategorii Nejlepší turistický cíl.

Přečerpávací vodní elektrárna vyrobila v prosinci 2017 nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. Podle ředitele provozu Vítězslava Chmelaře má na rekordu nemalý podíl dokončená modernizace generátoru i další zefektivnění provozu. Pro představu by elektrická energie vyrobená za prosinec pokryla roční spotřebu pro celý Přerov.

Dlouhé stráně působí jako stabilizátor české energetické soustavy. Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice.

Scroll to Top