Prohloubení česko-izraelské spolupráce

blank

Česko bude navazovat a rozšiřovat spolupráci s Izraelem v oblasti životního prostředí. Návrh dohody předložené ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem podpořila vláda. Podle Brabce by měla být dohoda uzavřena co nejdříve, o konkrétním termínu se již jedná.

V současnosti obě země intenzivně spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství. Dohoda má ale kooperaci zintenzivnit. Podle české vlády má Izrael neocenitelné zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy. Izraelci naopak kvitují českým um v odpadovém hospodářství.

„Dlouhá léta jsme trpěli nedostatkem vody. Podařilo se nám ale nejen ukojit naši potřebu, dokonce prodáváme vodu našim sousedům. Klíč je v použití technologií, v distribuci vody i jejím využití v zemědělství,“ uvedl loni izraelský ministr životního prostředí Zeev Elkin.

Zásadním faktorem je podle izraelských zkušeností vnímat vodu v kanalizaci jako surovinu, ne jako odpad. Řešení by měla nabídnout cela řada rychle se rozrůstajících vodohospodářských technologií.

„Zatímco ambiciózním plánem na odsolování mořské vody, které má letos pokrýt už dvě třetiny izraelské spotřeby, se vnitrozemské Česko inspirovat nemůže, kapénkové zavlažování zemědělských plodin, důsledné oddělení pitné a užitkové vody, nebo systémy včasného varování a oprav vodovodních potrubí nabízejí účinná řešení rostoucích problémů republiky,“ řekl například v září 2017 blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó, který v zemi natáčel.

Podle Brabce je nová dohoda důležitá. Zemi na Blízkém východu označil za světového lídra v boji proti suchu. Do Izraele se loni na podzim vydala i redakce portálu vodarenstvi.cz. Reportáž i s tipem na cestu si můžete přečíst například zde.

Scroll to Top