Povodí Moravy začalo opravovat další úsek Baťova kanálu

blank

Vodohospodáři začali s rekonstrukcí Baťova kanálu mezi Huštěnovicemi a Babicemi na jihovýchodní Moravě za 13 milionů korun. Úsek si o modernizaci už dlouhá léta říkal, neboť jej od výstavby před osmdesáti lety nikdo neopravoval.

„Je to trasa dlouhá přibližně kilometr a šest set metrů. V tuto chvíli usazujeme kámen, který bude součástí břehového opevnění,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Opravy jsou nutné i kvůli cyklostezce vedoucí podél kanálu.

„Pokud by nedošlo k opravě, tak by mohlo dojít k podemletí břehů až po cyklostezku a k jejímu uzavření, protože provoz na ní by byl nebezpečný. V letošním roce se opravuje jenom malý kousek. Oprav Baťova kanálu vzhledem k provozu, který tu v současné době je, je potřeba více,“ řekl ředitel kanálu Vojtěch Bártek. Podle Chmelaře každoročně plavební komorou v průměru propluje více než tři a půl tisíce lodí. Práce by měly skončit do konce dubna.

Olomoucký kraj podpořil rozšíření kanálu

Hejtmanství souhlasí se záměrem ředitelství vodních cest, které plánuje prodloužit kanál z jižní Moravy do Olomouce. Po posledním jednání rady o tom informoval hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. „Rozšíření Baťova kanálu by mělo pozitivní vliv na rozvoj turistického ruchu. Nové přístavy mohou vzniknout například v Dubu nad Moravou nebo Kojetíně. Lidé by se lodí dopravili až do Hodonína,“ uvedl Okleštěk.

Ředitelství vodních cest by chtělo kanál do Olomouce prodloužit ve čtyřech etapách. Náklady se odhadují na miliardu korun. Olomoucký kraj by se na akci finančně spolupodílel. „Platili bychom jen některé přidružené částky. Většinu nákladů by pokryl investor, tedy vodní cesty,“ vysvětlil Okleštěk.

Unikátní publikace o historii

Povodí Moravy vydalo v květnu k příležitosti 80. výročí Baťova kanálu knihu, která se věnuje historii, současnosti i budoucnosti této cesty. Publikace Baťův kanál – od myšlenky k nápadu mapuje historii i s pomocí téměř tří stovek fotografií.

„Na jednom místě naleznete nejzajímavější fotografie z doby výstavby a počátku plavby, výkresy unikátních technických zařízení nebo dechberoucí fotografie zdevastovaných objektů po průchodu válečné fronty. Kniha se ale také pečlivě věnuje novodobé historii a dokumentuje nejen znovuobnovení cesty na přelomu tisíciletí, ale také plány na rozvoj v budoucnu. Publikace rovněž monitoruje každodenní činnosti, které Povodí Moravy na oblíbené vodní cestě vykonává. Její součástí jsou také dvě mapy, které vás provedou samotnou vodní cestou a památkami v blízkém okolí,“ informovali vodohospodáři. Objednat si ji zájemci mohou za 299 korun na info@pmo.cz.

Ilustrační foto 

Scroll to Top