V lyžařském areálu Monínec startuje zimní sezona

blank

O víkendu si užijí lyžaři. Rekreační areál Monínec u Sedlce-Prčice přivítá nadšence jako první v tuzemsku. Lyžovat se zatím bude na 600 metrů dlouhé horní části hlavní sjezdovky a v dětském skiparku. Podle mluvčího střediska Radka Pokáka zasněžování zajišťuje technologie umožňující výrobu sněhu i při teplotách nad nulou.

Návštěvníků areál nabídne denní lyžování od devíti hodin ráno do čtyř odpoledne a večerní od 18od šesti do devíti hodin. Denní lyžování pak bude zpočátku k dispozici od pátku do neděle a večerní od úterý do soboty. Během ostatní doby bude areál k dispozici především tréninkům mládežnických družstev Svazu lyžařů ČR.

„Pokud nám to počasí umožní, pokusíme se otevřít celou hlavní sjezdovku ještě před vánočními svátky. Už nyní si lze ale na její horní části zajezdit jak v při večerních, tak pátečních či víkendových lyžování. Postupně budeme provoz spouštět i v ostatní dny. Ceny základních skipasů přitom zůstávají stejné, jak tomu bylo v minulé sezoně,“ sdělil ředitel areálu Jaroslav Krejčí.

Investice za 70 milionů korun

Areál nově disponuje například novými zasněžovacími děly k hlavní sjezdovce. Novinkou je také přemístění školního skiparku na levou část svahu, kde bude pro výuku větší prostor. Ve zmodernizované budově u dolní stanice lanovky se otevře půjčovna lyžařského vybavení a menší prodejna.

 Vodohospodáři upozorňují na spotřebu vody

Ne všichni však s nedočkavými lyžaři každoročně sdílejí radost. Na značnou spotřebu vody upozorňují vodohospodáři. „Dopady na krajinu spočívají v prodloužení zimní sezóny a změně teplotních poměrů na povrchu přezimujících porostů, což představuje v horských ekosystémech významné ovlivnění zasažených ploch, které vede k nedostatečné regeneraci porostu nebo ke změnám druhového složení,“ přiblížil loni Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze. Vlekaře, kteří čerpají vodu z přírodních zdrojů, omezují stanovené limity.

Umělé zasněžování většiny areálů

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot uvedl, že dnes majitelé zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé sice za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, ale i tak je metr krychlový vod vyjde zhruba na 50 korun za potřebné energie. V případě, že majitel vybuduje novou vodní nádrž, musí do ní vodu načerpat. Třicet procent se však odpaří a musí se znovu dočerpat.

V lednu 2017 zjistili inspektoři životního prostředí, že třetina z 83 kontrolovaných areálů překročila povolený odběr vody určený pro zasněžování. Vůbec poprvé se uměle zasněžovalo v roce 1952 v Catskills Mountais ležící zhruba 160 kilometrů severozápadně od New Yorku. Lyžuje se však i v poušti. První takovou halu mají od roku 2007 v Dubaji.

Scroll to Top