Na zlepšení kvality vody v plumlovské přehradě se podílí Olomoucký kraj i ...

blank

Projekt Povodí Moravy s názvem Opatření na zlepšení jakosti vody v plumlovské přehradě podpořili v roce 2018 částkou přesahující 295 tisíc korun Olomoucký kraj a sedm obcí v okolí nádrže. Poskytnuté dotace jsou podle vodohospodářů stejně jako v minulých letech použity na financování provozu srážedel fosforu na jednotlivých přítocích.

„Ze srážedel se dávkuje síran železitý, který omezuje přísun živin do vodní nádrže. Přestože je chemické srážení fosforu na přítocích do přehrady poměrně účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. Pro dobrou kvalitu vody je nezbytně nutné pokračovat v odstraňování zdrojů znečištění v jednotlivých obcích nad Plumlovskou přehradou,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Učiněná opatření sice fungují, ale rozvoji sinic v období sucha, horka a při znečištění přitékající vody nelze zabránit. Povodí Moravy realizovalo řadu opatření v povodí nádrže Plumlov, zejména technických opatření přímo na přehradě, v Podhradském rybníku a Bidelci.

Cyklostezka kolem přehrady bude

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady na Prostějovsku dostala zelenou. Roky po ní volají zejména místní podnikatelé. Místní si od projektu za 16 milionů korun slibují, že k přehradě přivede více rekreantů. Realizaci blokoval spor o pozemek.

Stavbu cyklostezky připravuje Plumlov tři roky. Objevil se však nečekaný problém s vlastnictvím jednoho pozemku. Ačkoliv je přehrada po rozsáhlé modernizaci, tak se k ní turisté vrací jen pozvolna.

Cyklostezka povede od letního kina u Mostkovic na Prostějovsku po levém břehu Plumlovské přehrady až k Podhradskému rybníku. Její součástí bude také skoro čtyři metry vysoká gabionová zeď, sedmdesát metrů dlouhá lávka nad vodou a zelený pás na obou stranách trasy.

 

Scroll to Top