MŽP: Miliarda na inovativní projekty, kanalizace i zdroje vody

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec již schválil dotace 113 úspěšným projektům ze sedmi výzev Národního programu Životní prostředí. Největší objem prostředků míří do obcí, které chtějí pro občany vybudovat kanalizaci a čistírny odpadních vod. Významná část peněz půjde také na zajištění zdrojů vody, pořízení vozů na alternativní pohon nebo chytré inovativní projekty. Žadatelům ze Státního fondu Životní prostředí bylo rozděleno 975 milionů korun.

„Již dříve jsem slíbil, že najdeme způsob, jak podpořit všechny kvalitní projekty, které spadly do zásobníku, a jsem rád, že se nám v rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR podařilo tyto prostředky najít a projekty podpořit. Jsem si dobře vědom toho, že bez naší finanční pomoci by se většina obcí nemohla do tak nákladných staveb pustit,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Do vybudování nové kanalizace se pustí například ve Frýdku-Místku, který dostal dotaci ve výši 143 milionů korun. „Práce by měly začít příští rok, přesný termín se odvine od vysoutěžení dodavatele,“ uvedl starosta Frýdku-Místku Michal Pobucký. Město zavede kanalizaci do místních částí Chlebovice, Skalice, Zelinkovice a Lysůvky.

Ministerstvo však podpoří i inovativní projekty, které využívají netradiční technologie. Půjde na ně 81 milionů korun. Například v Budišově nad Budišovkou se rozhodli vytvořit místní distribuční síť tepla a elektřiny s inteligentním řídicím systémem. Úsporné ekologické vytápění a dodávka elektřiny do základní školy, kulturního domu a městského úřadu zde bude postaveno na bázi „smart grid“, inteligentní sítě s regulací výroby a spotřeby elektrické energie v reálném čase. Síť bude navíc doplněna o fotovoltaickou elektrárnu. „Toto řešení se nabízelo, jelikož všechny tři budovy stojí vedle sebe, takže jejich propojení je výhodné,“ vysvětlil starosta Budišova Patrik Schramm.

V mnoha obcích a městech se také díky schváleným dotacím rozšíří vozové parky. „Dotace na pořízení vozů na alternativní pohon v celkovém objemu 32 milionů korun byla schválena 70 žadatelům. Díky této částce se pořídí celkem 86 vozidel na alternativní pohon, konkrétně jde o 74 elektromobilů, 4 hybridy a 8 vozidel na CNG. Ekologicky tak budou jezdit v dalších městech, ale i v řadě menších obcí,“ doplnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Scroll to Top