Ministerstvo vnitra chce koupit vrtulníky, které pojmou 4 000 litrů vody

blank

Vnitro zřejmě zakoupí dva těžké transportní vrtulníky za zhruba dvě miliardy korun. Budou určeny zejména pro účely policejního Útvaru rychlého nasazení, ale využívat by je mohli také hasiči, například při boji s rozsáhlými požáry nebo při přesouvání těžké techniky při povodních.

„Z důvodu celkové bezpečnostní situace v Evropě a s tím souvisejícím nutným zvýšením akceschopnosti Policie ČR je nezbytný nákup vrtulníků těžké kategorie s maximální vzletovou hmotností 12 tun pro potřeby policie a dalších složek integrovaného záchranného systému,“ zdůvodnilo vnitro svůj návrh.

Hasiči by díky novým vrtulníkům mohli přesouvat těžkou techniku při živelných pohromách. Vrtulníky by navíc byly schopné unést až 4000 litrů proti současným vakům, které pojmou 800 litrů vody.

Ministr vnitra Jan Hamáček bude pro tyto účely žádat o dvě miliardy korun ze státního rozpočtu v roce 2021. Součástí zakázky rovněž bude podmínka zdarma vycvičit osm pilotů a šest techniků pro jeden vrtulník. Provoz obou strojů by ročně stál 21 milionů a opakované školení pilotů pět milionů korun.

Ilustrační foto

Scroll to Top