SOVAK ČR: Osvobození od dílčích poplatků za vypouštěné znečištění

blank

V plném znění publikujeme text, který byl zveřejněn na portálu sovak.cz.

V souvislosti s přijetím zákona č. 113/2018 Sb. kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) došlo ke změně definice osvobození od dílčích poplatků, které je nově definováno v § 89c:

  1. Od dílčího poplatku z objemu se osvobozuje vypouštění odpadních vod, jejichž objem nepřekračuje za poplatkové období objem 100 000 metrů krychlových.

  2. Od dílčího poplatku z jednotlivého znečištění se osvobozuje vypouštění odpadních vod nepřekračujících hmotnostní nebo koncentrační limit pro ukazatel tohoto znečištění uvedený v příloze číslo 2 k tomuto zákonu.

SOVAK ČR upozorňuje, že změnou textace § 89c, odstavce 2 nedošlo ke změně stávající praxe ve zpoplatňování. SOVAK ČR informuje, že i nadále zpoplatnění podléhají pouze takové případy vypouštění odpadních vod, kdy je překročen současně hmotnostní i koncentrační limit. Tento výklad byl potvrzen i zástupcem odboru ochrany vod MŽP na konferenci SOVAK ČR Provoz vodovodů a kanalizací 2018.

Autor: Ing. Oldřich Vlasák 

SOVAK ČR sdružuje právnické a fyzické osoby, jejichž předmětem činnosti je zásobování vodou nebo odvádění a čištění či jiná likvidace odpadních vod, vlastníky, správce či provozovatele vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a přímo související vodohospodářské infrastruktury, rozvoj nebo výstavba vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a spolupráce s oborem vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu.

Scroll to Top