SmVaK Ostrava: Úpravna vody Podhradí slaví šedesátiny

blank

Úpravna vody Podhradí, která prošla v letech 2015-2016 významnou modernizací strojně-technologického zařízení, je unikátním technickým dílem a příkladem průmyslové technické architektury z dílny architekta Cyrila Kajnara. Dominantou nad vstupní částí tvoří rozsáhlý reliéf národního umělce Vincence Makovského z cyklu Voda v našem životě.

Zdrojem surové vody Úpravny vody Podhradí je údolní nádrž Kružberk a Slezská Harta. Surová voda je do Podhradí dodávána 6,7 kilometru dlouhou tlakovou štolu. Jedná se o největší úpravnu v Moravskoslezském kraji s maximální výrobní kapacitou 2 700 litrů za sekundu.

„Čtyři dny před Štědrým dnem a jedenáct dnů před koncem roku 1958 – ale také jedenáct dnů před termínem dokončení, jak udával tehdejší ambiciózní plán – byla dodána první voda z Podhradí u Vítkova do Krásného Pole, aby mohla dále směřovat k lidem v nově rostoucí Porubě – tehdejším jazykem Nové Ostravě. Od té doby se samostatná obec Krásné Pole stala součástí Ostravy, od té doby vyrobila Úpravna vody Podhradí 2,4 miliardy metrů krychlových kvalitní pitné vody z kaskády údolních nádrží Slezská Harta – Kružberk a Ostravský oblastní vodovod jako páteřní výrobní a distribuční systém pro dodávky pitné vody v regionu prošel dynamickým rozvojem do dnešní podoby,“ vysvětlil mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt.

Podle generálního ředitele společnosti Anatola Pšenička je špičková úpravárenská technologie skloubena s unikátní architekturou v působivém prostředí Vítkovské pahorkatiny. Zajímavostí také může být dochované svědectví umělce Vincence Makovského. „Chtěl jsem ukázat, co voda znamenala pro člověka v dřívějších dobách a pominul jsem záměrně její současné průmyslové využití. Ostatně to, co se s vodou dnes děje, můžeme vidět přímo v Podhradí,“ uvedl v roce 1967 Makovský.

Úpravnu vodohospodáři otevřou 10. a 24. listopadu. „Všechna zařízení budou v plném provozu, musíme zajistit bezpečnost všech návštěvníků, ale také to, aby nebyl nijak narušen proces výroby pitné vody, která směřuje k významné části Moravskoslezského, ale i Olomouckého kraje. Proto byla kapacita návštěv omezená a zájem tyto možnosti výrazně převýšil. Ostatně, je to opravdu jedinečná příležitost, protože úpravna se otevřela veřejnosti v novodobé historii od rekonstrukce strojně-technologického zařízení a vlastně v celé polistopadové éře teprve jednou,“ doplnil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Foto: ÚV po svém dokončení 

Scroll to Top