Přes 13 tisíc kilogramů nástrah při deratizaci stokové sítě v Praze

blank

Od dubna do října zamířili deratizátoři Pražských vodovodů a kanalizací ke třinácti a půl tisícům kanalizačních vstupů a do každého z nich uložili jeden kilogram nástrah. Rozsáhlá deratizace také probíhá nebo probíhala například v Moravskoslezském kraji.

„Potkani se tradičně hojně nacházejí v okolí Botiče a Rokytky. Na kritická místa vyrazili deratizátoři opakovaně,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Podle něj je pražská kanalizační síť domovem několika miliónů potkanů. Pravidelnou deratizací kanalizace se daří udržovat jejich počet na únosné úrovni. K hubení potkanů používají vodohospodáři přípravek Hubex – požerové nástrahy vhodné do vlhkého prostředí.

Ohnisková deratizace v Moravskoslezském kraji

Desítky míst se zvýšeným množstvím potkanů se také nachází na severní Moravě a ve Slezsku. Ostravské vodárny a kanalizace letos položí přes 15 tisíc nástrah, což znamená pokrytí zhruba 75 % sítě. „Plošná deratizace je prováděna v problematických lokalitách i potenciálně rizikových místech s větší koncentrací obyvatel – na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením nebo v okolí popelnic. Ke zvýšenému výskytu potkanů ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují v rozporu s kanalizačním řádem zbytky jídel. Svým dílem k tomu přispívají poslední dobou populární drtiče odpadků používané v kuchyních, které jsou však pro vypouštění odpadu do kanalizace pro veřejnou potřebu v Ostravě zakázány. Potkani tak mají v kanalizaci ideální podmínky a jejich úplné vyhubení je nemožné. Při plošné deratizaci není populace potkanů zcela vyhubena, ale drží se na únosné míře,“ vysvětlila na jaře vedoucí oddělení vztahů s veřejností OVAK Radka Vanková.

Práci má v této souvislosti také nejvýznamnější vodárenská společnost v Moravskoslezském kraji, SmVaK Ostrava. „Na podzim 2018 proběhla nebo probíhá ohnisková deratizace v Havířově, Petřvaldu u Karviné, Orlové, Horní Suché a Šenově. Na listopad se připravuje v Karviné nebo Rychvaldu,“ uvedl mluvčí společnosti Marek Síbrt. Podle mluvčího karvinské radnice Lukáše Hudečka má město místa výskytu zmapovaná a průběžně se kontrolují. V případě zjištění nového výskytu se místo doplní do seznamu na provedení celoplošné nebo mimořádné deratizace.

Scroll to Top