Do rybníku museli navážet vodu

blank

Nedostatek srážek téměř vysušil rybník v královéhradecké Třebši. Ve zbytku vody u dna přežívaly stovky ryb. Část z nich rybáři zachránili. V nejširším místě má rybník 70 metrů. Letošní sucho ho ale podle portálu idnes.cz proměnilo ve větší louži hlubokou půl metru.

„Sledujeme to, ale beru to jako oběť letošnímu počasí. Ještě v předminulém týdnu jsem tam zahlédl asi tři chcíplé ryby. Není to rybářský revír, ty ryby se tam dostaly živelně. Je to nebeský rybník, nemá stálý přítok, je tam pouze svedená dešťová voda,“ řekl jeden za stálých obyvatel staré Třebše. Nyní je situace o poznání lepší.

„Lidé si stěžovali. O rybník se sice staráme, ale žádnou lovící četu nemáme. Požádal jsem o pomoc hradecké městské lesy a v předminulém týdnu jsme vylovili, co bylo možné. Také jsme tam dovezli sedm kubíků vody,“ uvedl náměstek městských technických služeb Vlastimil Ondráček.

Nakonec se podařilo vylovit zhruba padesát kilogramů ryb. „Byla to vanička a půl bílých ryb, převezli jsme je do Labe. Takovou rybu si do našich rybníků dávat nemůžeme. Tam by konkurovala našim kaprům. Je to plevelná ryba, žádná ušlechtilá tam nebyla.  Je tam po pás bláta, těžko se tam lze dostat. Karas je odolná ryba, která to přežije. Přečká třeba zamrznutí v kýblu vody, tady se zavrtá do bláta a vydrží,“ doplnil Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové.

Foto, zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top