Řeky v Ústeckém kraji jsou dále na hranici sucha

blank

I přes vydatné podzimní deště trápí řeky v Ústeckém kraji slabý průtok. „Říjen je měsíc, kdy je průměrný průtok v Labi 296 kubíků, v normálu by byla ještě i hranice 250 kubíků. My jsme však se 109 kubíky na hodně slabé polovině,“ přiblížil situaci vedoucí děčínského střediska Povodí Labe Jiří Mach.

Dlouhodobá průměrná hloubka Labe v Ústí je 260 centimetrů, při posledním měření měla hodnotu 151 centimetrů, což je pouhých devět centimetrů od hranice sucha. Naposled byla takto nepříznivá situace v letech 2003 a 2015. „Nikdy ale netrvala tak dlouho jako letos. Zatímco v roce 2015 byl vodní stav 150 centimetrů a méně 147 dnů a nejnižší hladina byla 115 centimetrů, letos takových dnů bylo 171 a hladina spadla až na 105 centimetrů,“ sdělila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Voda dochází také lidem ve studnách. Z některých nádrží se ale upouští voda. Ani kapka vody například nepřitéká do nádrže Všechlapy na Teplicku. „Plní svoji funkci. U vodárenských nádrží nesmí dojít k tomu, že voda není. U některých nádrží ji ale vypouštíme, abychom se připravili na srážky, sněžení a jarní tání. Na jaře by měly být zase plné,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Sucho neustupuje, v říjnu pršelo pětkrát méně, než je obvyklé

Sucho se z léta přeneslo do podzimu. Podle hydrologa Českého hydrometeorologického ústavu Radka Čekala je nejzávažnější situace nadále v severovýchodních Čechách. Během prvního týdne v říjnu byly srážky na území České republiky značně podprůměrné, ale rozdílné dle oblastí. Na Moravě spadla zhruba polovina běžného množství, v Čechách odpovídaly srážkové úhrny necelé třetině.

Téměř polovina sledovaných oblastí na území republiky vykazuje stav hydrologického sucha. Nejvíce z nich se nachází v severní polovině Čech, tedy v povodí Labe a Ohře. Nejmenší sucho je podle hydrologů v povodí Vltavy a Dyje. „Aktuálně ve sledovaných profilech protéká ve vodních tocích převážně deset až pětapadesát procent toho, co je pro toto období obvyklé. Vodnější, i když celkově také podprůměrné, jsou některé toky v povodí horní Vltavy a přítoky Berounky. Nejzávažnější situace je i nadále v severovýchodních Čechách,“ uvedl Čekal.

Scroll to Top