Na Vysočině vyroste další biotop za 22 milionů korun

blank

Čistit vodu na koupališti pomocí rostlin budou ve čtyřtisícové Jemnici. Inspirovali se Třeští, která si fungování biotopu nemůže vynachválit. Podle vedoucího odboru investic v Jemnici Zdeňka Šálka bude koupaliště v provozu již příští rok. Lidé ve městě museli během parného léta návštěvu areálu oželet. Byl totiž kvůli přestavbě na biotop zavřený.

V Jemnici budou mít v Červenomlýnské ulici jeden velký bazén a dva malé. Rekonstrukce čeká i toalety, šatny a stánek s občerstvením. Do starého koupaliště město naposled investovalo na konci devadesátých let. Jemnice se netají tím, že si vzala příklad z Třeště, kde třetí sezonou funguje biotopové koupaliště za 19 milionů.

Podle třešťské místostarostky Eva Požárové si sem lidé zvykli chodit ve velkém počtu. „Hygienici k nám v sezoně jezdili každý týden a podle nich byla voda u nás výborná. Dá se to přirovnat k tomu, když se jdete koupat do rybníku. My máme ještě ten bonus, že je koupaliště jen kousek od náměstí, a přitom v zeleni, kde není slyšet ruch města. Navíc vodu tam nemusíme nahřívat,“ uvedla Požárová.

Nový biotop pomůže se suchem

Poslední tuzemský biotop byl vybudován letos v pražských Modřanech. Na jeho místě se původně nacházel zanedbaný topolovoakátový porost, pod kterým vedl zatrubněný Libušský potok. Ten byl vyveden na povrch a přes několik průtočných tůní napájí nový rybník.

Podle radní Jany Plamínkové Lipiny zlepší místní mikroklima a stanou se i vítaným rekreačním prvkem pro obyvatele okolních sídlišť. Vodní plocha pomůže v boji se suchem, ale zároveň přirozeně rozšíří cenné území Modřanské rokle, která na rybník bezprostředně navazuje. Metropole za výstavbu zaplatila 6,5 milionu korun. Magistrát rybník zaplatil z projektu Obnova a revitalizace pražských nádrží.

Za výkladní skříň biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje dlouhá léta. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží.

Ilustrační foto 

Scroll to Top