Hráz u Litomyšle zachytí stoletou vodu

blank

Nový poldr chrání před povodněmi Němčice u Litomyšle. Když přijdou přívalové deště nebo rychlé tání jarního sněhu, nepustí pod hráz větší množství vody, než jaké je schopné pojmout koryto potoka. Hráz za 30 milionů korun vybudovaly Lesy ČR.

„Stavba je pro obec důležitá, protože dále proti proudu jsou dvě údolí, tam když spadne voda, tak u nás se to spojí, teče to a je to nebezpečné pro obec. Zažili jsme to v letech 1997 a 2004,“ řekl starosta Němčic u Litomyšle Josef Racek. Poldr je zatím suchý a voda v něm není, ale v případě deště bude u hráze hloubka 9 metrů a voda bude přetékat přes bezpečnostní přeliv.

„Máme ve správě tisíce kilometrů vodních toků v celé republice, a to nejenom v lesích, ale i v intravilánech obcí. Je to jedna z veřejně prospěšných funkcí, kdy se Lesy ČR podílí na protipovodňové ochraně,“ vysvětlil Tomáš Sajdl z Lesů ČR. Pro podnik je to jedna z největších akcí za posledních dvacet let. Stavba trvala dva roky, ale její příprava více než deset let. Dvě třetiny částky pokryla dotace z ministerstva zemědělství.

Scroll to Top