Vrátí se život do rybníku Rosnička?

blank

Rybník na okraji Svitav, kde na konci srpna uhynulo kvůli vedrům devět tun ryb, čeká boj o záchranu. Město již disponuje analýzou, jak Rosničku vzkřísit. Autorem je odborník na sinice a kvalitu povrchových vod Blahoslav Maršálek, podle kterého by si měli ve Svitavách jasně určit, jestli rybník využijí k chovu, či rekreaci.

„Největší podíl na letošním smrtonosném znečištění Rosničky nenesou splašky z polí nebo z okolních vesnic či Svitav. Největší znečištění pochází přímo z bezprostředního okolí nádrže. Tedy z několika desítek zdejších rekreačních chat,“ stojí ve studii. V lokalitě se všeobecně vědělo, že si zde chataři se splašky hlavu příliš nelámou.

„Mají žumpu na jeden kubík, ale když se podíváte na spotřebu vody, je několikanásobná. Všechno to pak jde do rybníka,“ řekl Deníku jeden z chatařů. Podle starosty města Davida Šima chtějí Svitavy zachovat Rosničku jako rybník pro rekreační účely.

„Chov ryb vyloučit zcela nechceme, ale v souladu s analýzou s vyloučením amurů, kteří přispívají vysokou měrou ke znečištění,“ řekl starosta. Jedním z prvních kroků k záchraně rybníka bude nasazení speciálních bakterií, které ničí sinice.

Scroll to Top