Šumavské lyžařské areály investují do zasněžování

blank

Provozovatelé lyžařských areálů na Šumavě investují, aby nabídli návštěvníkům co nejlepší služby. Místy však musí bojovat s nedostatkem lidí. Chybí třeba lektoři do lyžařských škol.

Redakce vodárenství.cz pravidelně sleduje problematiku technického zasněžování lyžařských areálů v České republice. Například v Krkonoších se na umělé zasněžování použije tolik vody, kolik ročně spotřebuje třináctitisícové Vrchlabí. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot loni uvedl, že majitelé zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé sice za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, i tak je metr krychlový vod vyjde zhruba na 50 korun v podobě plateb za energie.

„Nejzásadnější je, že jsme rozšířili zasněžovací systém, udělali jsme nových 800 metrů potrubí včetně přípojných míst a nakoupili jsme pět nových sněžných děl. Celkové investice dosáhly zhruba deset milionů korun. Stálých zaměstnanců máme dost, ale sezonní pracovníci se shánějí stále hůře. Potřebovali bychom asi třikrát více studentů, brigádníků na výuku v lyžařské škole, protože tam je hodně velký zájem,“ uvedl provozní ředitel areálu na Špičáku Vladimír Kasík.

S personálem nemají problém v Nýrsku. „Udělali jsme nové dětské hřiště s vlekem s dopravníkovým pásem dlouhým 32 metrů. Dále jsme investovali do nového odbavovacího bezkontaktního odbavovacího systému na čipové karty, zdvojnásobili jsme osvětlení svahu pro noční lyžování a rovněž jsme posílili zasněžování. Provedli jsme i terénní úpravy,“ popsal novinky provozovatel areálu Milan Koryťák. Podle Deníku novinky letos neplánují v lyžařském areálu v Kašperských Horách ani na Weissově louce, kde vloni přidávali jeden dětský vlek, ani v Kocourově u Klatov. Zde doufají, aby byl sníh, ale také dostatek vody a mohlo se v případě, že bude alespoň mrznout, dostatečně zasněžovat.

Ilustrační foto 

Scroll to Top