Mor hubí raky ve vodách na Křivoklátsku

blank

Mor způsobil v červenci úhyn raků kamenáčů a raků říčních ve Stroupínském potoce v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Nákazu potvrdily testy Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

„Úhyn byl zaznamenán ve všech potocích tvořících zmíněnou lokalitu, tedy Stroupínském, Bzovském a Kublovském. Příčinou úhynu byl račí mor, což je vysoce infekční onemocnění, jež způsobují zoospory plísně Aphanomyces astaci,“ uvedl zoolog Správy CHKO Křivoklátsko Karel Lankaš.

Podobná situace nastala před několika lety v Litavce u Příbrami, kde mor vyhubil stovky raků říčních. „Původní druh většinou nepřežije. Nelze to v podstatě zastavit, je to bohužel věc, která tu patrně bude další desítky let,“ sdělil zoolog Hornického muzea Příbram David Fischer. Hlavním přenašečem nákazy jsou infikovaní raci. Mor se ale může šířit také vodou. „Stačí, aby si rybář šel zatřpytkovat do nakažené vody, v prsačkách pak vejde do jiného toku a nákaza se rozšíří,“ vysvětlil Fischer.

Přírodovědci upozorňují veřejnost, aby se jednotlivci raky nepokoušeli sami zachraňovat. „Situaci mohou naopak zhoršit. Pokud jde totiž o mor, jsou jím už zasaženi i jedinci, kteří ještě žijí. Když je někdo například v dobré víře přenese jinam, pouze nákazu rozšíří,“ nedoporučuje laické snahy o záchranu Fischer. Veřejnost by se měla s dotazy obracet na Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.

Zdroj: idnes.cz

Scroll to Top