ČHMÚ: Při vzniku Československé republiky ležel na horách sníh

blank

Podle dochovaných pramenů bylo 28. října 1918 na většině území zataženo. Ojediněle pršelo a odpolední teploty byly přibližně stejné, jaké očekává předpověď na tuto neděli. „V horských polohách celý den přetrvávala teplota pod bodem mrazu a ležel zde sníh. Na Lysé hoře byla výška sněhové pokrývky 25 centimetrů,“ uvedla vedoucí oddělení všeobecné klimatologie na ČHMÚ Lenka Crhová.

Ranní teploty se 28. října 1918 nejčastěji pohybovaly od 1 do 5 stupňů Celsia. Dešťové přeháňky se objevovaly hlavně na severovýchodě Moravy a na Slovensku, na hřebech hor byly sněhové. Odpolední teploty se na území ČR nejčastěji pohybovaly mezi 4 a 8 stupni. Slunce se ukázalo jen chvíli v oblasti jihovýchodních Čech.

„Tehdy do střední Evropy pronikl chladný vzduch od severu. Naše území ovlivňovala tlaková výše se středem v oblasti dnešního trojmezí Německa, Švýcarska a Rakouska. Zároveň k nám od východu zasahovala tlaková níže se středem nad rumunským pobřežím Černého moře,“ uvedl pro dokreslení situace meteorolog Jan Šrámek.

Materiály a zajímavosti z měření z října 1918 má odborná knihovna v centrále ČHMÚ v pražských Komořanech. „V ročence s měřením z roku 1918 jsou záznamy z 52 meteorologických stanic. Z toho je 5 stanic s každodenními údaji o teplotě, tlaku nebo vlhkosti vzduchu, je zde uvedeno i množství oblačnosti nebo měření síly a směru větru. Z dalších 47 stanic jsou podány pouze měsíční výsledky,“ doplnil portál chmu.cz.

Scroll to Top