Arnika dostane od Prahy dotaci 392 tisíc korun

blank

Dva projekty sdružení Arnika rozhodla na návrh radní Jany Plamínkové podpořit Rada hlavního města Prahy. Dotaci 197 tisíc korun obdrží spolek na financování projektu Koloběh rtuti v pražských vodách a 195 tisíc korun na financování programu Právo pražských spotřebitelů na informace o nebezpečných látkách ve zboží na českém trhu.

„Jsem ráda, že Rada peníze pro Arniku schválila. Projekty získaly vysoké hodnocení grantové komise a byly navrženy ke schválení již v květnu. Bohužel zastupitelstvo je na návrh ODS neschválilo. Tímto jsme alespoň trochu napravili tuto nespravedlnost,“ uvedla radní Prahy Jana Plamínková.

Pobočný spolek Arniky, Ochrana přírody, se tématu rtuti věnuje dlouhodobě. V síti IPEN se také aktivně účastní vyjednávání a naplňování Minamatské úmluvy o rtuti, která byla přijata v roce 2017. Díky tomu metropole přispěje k jejímu naplňování a přiblížení Pražanům zmapováním rtuťové zátěže vod i populace. Spolek se při sledování rtuti zaměří na sledování celého území takzvané Velké Prahy.

„Projekt pobočného spolku Toxické látky a odpady zase zajistí realizaci české verze mobilní aplikace pro pražské spotřebitele. Ta jim poskytne jednoduchý a bezplatný nástroj k ověření přítomnosti toxických látek ve spotřebním zboží a v domácnostech,“ uvedl portál prumyslovaekologie.cz.

Pro ochlazení Prahy jsou nejlepší meandry Rokytky

Na začátku července vyhlásila Arnika anketu, ve které se ptala, jaké řešení považují za nejlepší pro ochlazení Prahy. Lidé se vyslovili pro meandry Rokytky. Dále pak ocenili park ve Stromovce nebo Kinského zahradu.

„Anketou jsme chtěli Prahu i její obyvatele inspirovat v tom, jak dále usnadnit život v rozpálené metropoli. Zajímavé je, že Pražané oceňují i nápady mimo obydlené centrum a uvědomují si, jak důležitá jsou opatření v krajině,“ uvedl k výsledkům Václav Orcígr z Arniky.

Scroll to Top