Evropský parlament schválil směrnici týkající se kohoutkové vody

blank

Legislativa schválená Evropským parlamentem zpřísňuje limity pro některé znečišťující látky. Rovněž zavádí povinnost monitorovat úroveň mikroplastů přítomných ve vodě. Podle poslanců by členské země měly přijmout opatření k zabezpečení univerzálního přístupu k čisté vodě v EU a zároveň zjednodušit přístup k vodě ve městech a ve veřejných prostorách. Jedná se například o instalaci bezplatných pítek. Parlament chce také prosadit, aby poskytovatelé stravovacích služeb nabízeli klientům vodu zdarma či za servisní poplatek.

„Způsob, jak požíváme vodu, předurčuje budoucnost lidstva. Je zřejmé, že každý by měl mít přístup k čisté a kvalitní vodě a měli bychom udělat vše pro to, aby kvalitní pitná voda byla dostupná pro všechny,“ uvedl zpravodaj Michel Dantin. Návrh směrnice byl v Evropském parlamentu přijat poměrem hlasů 300 pro, 98 proti a 274 se zdrželo hlasování.

Primárním cílem legislativní úpravy je zvýšit důvěru občanů v zásobování vodou a zvýšit zájem o využívání kohoutkové vody. To by mělo zároveň vést k menšímu využívání plastů a ke snížení objemu plastového odpadu. Evropská komise uvedla, že by mohla nižší spotřeba balené vody domácnostem v EU ušetřit více než 600 milionů eur ročně a ulevilo by se také evropským plážím a pobřežím, které jsou v mnoha případech zaneseny plastovým odpadem.

Scroll to Top