Český námořník nahlásil v USA znečištění moře, může dostat až milion dolarů

blank

Šestadvacetiletý strojní důstojník Jaroslav H. natočil, jak nákladní loď Marguerita jeho německého zaměstnavatele, společnosti MST, nelegálně vypouští do moře škodlivý olejnatý kal. Následně s nahrávkou seznámil úřady v Portlandu na severozápadě USA. Společnost MST pokutu ve výši 3,2 milionu dolarů akceptovala. Americký soud ale požaduje pro českého námořníka finanční odměnu.

Podle justice v Oregonu je Jaroslav H. whistleblowerem, člověkem, který upozornil na nezákonné jednání svého zaměstnavatele. Americká legislativa takové osoby chrání a myslí také na jejich finanční ocenění. Jaroslav H. tak má šanci získat částku ve výši až 30 procent z pokuty. Informaci přinesl server Whistleblower Lawyer News, který provozuje americký právník Jeffrey Newman.

Jestliže se o případné odměně nerozhodne do konce října, začne případ řešit justice. „Když jsem natáčel záznamy o přečerpávání odpadní vody, nebylo to příjemné. V kajutě jsem se raději zamykal. Bylo to riziko, když jdete proti nadřízenému, který dělá u firmy 30 let. Nevíte, kdo z posádky je na jeho straně. Třetina posádky byli Chorvati. Oceán je hluboký a temný. Zpětně se nedá dokázat, proč se nějaký námořník ztratí z lodi,“ řekl portálu Euro.cz.

Zdroj: idnes.cz

Scroll to Top