V Číně byl otevřen nejdelší most světa přes moře

blank

Most spojuje Hongkong, Macao a Ču-chaj v pevninské části země. Slavnostně jej otevřel prezident Si Ťin-pching. Stavba za 20 miliard dolarů trvala devět let a cesta mezi třemi městy se nyní zkrátí z 3 hodin na 30 minut.

Původně měl být most otevřen v roce 2016, ale stavbu zbrzdilo zkoumání dopadu projektu na životní prostředí, vyšetřování korupce i překročení rozpočtu. Během prací přišlo o život nejméně sedm dělníků a 275 jich bylo zraněno. Most je prvkem plánu pro těsnější propojení 11 měst delty Perlové řeky, která pokrývá 56 000 kilometrů čtverečních a je domovem 68 milionů lidí. Jeho součástí jsou šestiproudová silnice a tunel dlouhý 6,7 kilometru, který byl vyhlouben, aby nebyly projektem narušeny frekventované lodní trasy v oblasti.

Stavba je konstruována tak, aby odolala zemětřesení o síle až 8 stupňům, supertajfunu či nárazu velké nákladní lodě. Most, na který se spotřebovalo 400 tisíc tun oceli, je jedním z šesti nejdelších na světě vůbec. Dodejme jen, že hned pětice z nich se nachází právě v Číně. Nejdelším je 165 kilometrů dlouhý most spojující Šanghaj a Nanjing.

Foto: novinky.cz

Scroll to Top